-
Statystyki
- Odwiedziny: 386421
- Do końca roku: 226 dni
- Do wakacji: 33 dni
Jadłospis
JADŁOSPIS DEKADOWY OD 06.05.2024 r. DO 17.05.2024 r.
Zapotrzebowanie energetyczne dziecka w wieku przedszkolnym wynosi: 1400 kcal w 4-5 posiłkach w ciągu dnia
DATA |
PONIEDZIAŁEK 06.05.2024r. |
WTOREK 07.05.2024r.
|
ŚRODA 08.05.2024r.
|
CZWARTEK 09.05.2024r. |
PIĄTEK 10.05.2024r. |
ŚNIADANIE |
Kasza kuskus na mleku.250ml ( mleko, gluten pszenny) .Chleb żytni razowy 30g (mąka żytnia ) serkiem topionym - wyrób własny ( masło, mleko) 20g, rzodkiewką 15g i koperkiem 2 g. orzechy włoskie 2g. Herbata miętowa z miodem 250ml . Kiwi 50g. |
Płatki gryczane na mleku.250ml ( mleko ) Chleb razowy żytni (mąka żytnia 100%) 30g z masłem 5g( masło) sałatą 2g, szynką pieczoną 20g z papryką7g, rzodkiewka 8g Herbata zielona z miodem 250ml. Jabłko 50g. |
Stół szwedzki : chleb żytni ( mąka żytnia 100%) 60g z masłem10g ( masło), sałatą2g, szynką pieczoną20g, serem żółtym 20g ( masło) pomidorem15g ogórek kiszony 10 g i kiełkami 2g , pestki słonecznika prażone 2g. Bawarka z miodem 250ml ( mleko). Jabłko 50g.
|
Lane kluski na mleku 250ml ( mleko. pszenica, jajka) .Chleb razowy pszenno-żytni 30g z masłem 5g (mleko, gluten pszenny, żytni) z sałatą 2 g , jajkiem 30g , pomidorem 15g, papryką 10g,szczypiorkiem 2 g. Herbata malinowa 250ml. Jabłko 50g. |
Domowe musli z mlekiem roślinnym 200ml . Rogal maślany 30g ( gluten pszenny), z pastą orzechowo-czekoladową 20g ( masło, orzechy włoskie ) . Kakao ( mleko ).
|
ZUPA |
Ogórkowa z ryżem , jogurtem i natką pietruszki (włoszczyzna, mleko, seler, gorczyca) 250ml. |
Zupa gulaszowa z mięsem ( włoszczyzna, mleko, seler, papryka, kukurydza, cukinia) 250ml. |
Krem z dyni na maśle z grzankami razowymi , jogurt 250ml ( włoszczyzna ,seler, mleko). |
Kapuśniak z ziemniakami i koperkiem 250g ( włoszczyzna , kapusta kiszona, mleko, gorczyca, seler). |
Zupa ziemniaczana z grzankami i jajkiem 250ml ( włoszczyzna, seler, śmietana, jajka, gluten pszenny )
|
DESER |
Krążek ryżowy z czekoladą 2 szt. ( mleko) . Sok owocowy ( jabłkowo-gruszkowy ) 150ml. |
Chleb orkiszowy 30g ( gluten pszenny , mąka orkiszowa 40% ) z pastą białej fasolki 20g, ogórek kiszony 7g ,koperek. 2g Kawa z mlekiem ( żyto, mleko)250ml. Winogron 60g. . |
Poncz jogurtowy 150g ( jogurt ,banany, morele suszone ). Arbuz 70g |
Serek czekoladowo-orzechowy 100g ( mleko, orzechy nerkowca). Wafel kukurydziany 1szt. Herbata malinowa200ml. Banan 60 g. |
Mus truskawkowy z jogurtem150g ( jogurt, truskawki mrożone, mięta ). Chrupki kukurydziane 1szt. Mandarynka 1 szt. 60g. |
II DANIE |
Ziemniaki130g z koperkiem, pieczeń schabowa w sosie własnym 60g/50ml.Ogórek kiszony z tartą marchewką i cebulką , oliwa 80g. Cytrynada z miodem 200 ml. |
Kopytka z mąki orkiszowej 180g , sos pieczarkowo-warzywny 60g ( gluten pszenny ,mleko jajka). Marchewka tarta z jabłkiem , ananasem i płatkami migdałowymi 80g. Sok owocowy 150ml ( banan-jabłko) |
Komosa ryżowa z warzywami 130g , ryba pieczona 60g ( filet z dorsza, jajka, gluten pszenny ).Kapusta kiszona z marchewką, oliwa 80g. Woda źródlana 200ml. |
Kasza gryczana 130g , mięso drobiowe w sosie słodko -kwaśnym ( pomidory, ananas, kukurydza, mleko ) 60g/50ml. Surówka wielowarzywna z nasionami dyni i słonecznika 0g , oliwa ( kapusta pekińska, marchew, jabłko ,oliwa ). Woda źródlana 200ml.
|
Spaghetti (gluten pszenny) z sosem warzywnym ala bolognese 230g ( pomidory , marchew, seler, pieczarki ). Papryka i kalarepka do chrupania 60g . Sok jabłkowy 150ml. |
DATA |
PONIEDZIAŁEK 13.05.2024r. |
WTOREK 14.05.2024r.
|
ŚRODA 15.05.2024r.
|
CZWARTEK 16.05.2024r. |
PIĄTEK 17.05.2024r. |
ŚNIADANIE |
Kasza jęczmienna na mleku250g ( mleko, jęczmień). Chleb żytni razowy 30g z masłem 5g ( mąka żytnia razowa 100% , mleko), sałatą 2g jajkiem 30g, pomidor10 g, szczypior 2g, kukurydza 3 g. Herbata miętowa 250ml. Jabłko 50g. |
Stół szwedzki :chleb żytni ( mąka żytnia 100% , zakwas ) 70g z masłem 10g ( mleko) z pastą: jajeczną20g ( jajko),pastą serową 20 g ( mleko, jajka) , sałata 2g, pomidor 10g,ogórek10g, kiełki 2g , miód 10g. Kakao250g ( mleko). Banan 50 g |
Parówka z szynki (100% mięso) 60g.Chleb orkiszowy z nasionami 60g ( gluten pszenny, mąka orkiszowa 60%) z masłem 5 g ( mleko) , sałatą 2 g, Ogórek kiszony15g . Keczup 4g. Kawa z mlekiem 250ml ( mąka żytnia, mleko). Kalarepka do chrupania 40g szt.
|
Płatki kukurydziane z jogurtem ( mleko) 250ml. Chleb wieloziarnisty 40g z masłem 10g ( mleko, gluten pszenny, nasiona słonecznika, sezam ) , sałata 2g ,schabem pieczonym 20g papryką żółtą10g, pomidorem 10g szczypiorkiem 2g.Herbata z cytryną 250ml. Kiwi 50g. |
Ser biały ( mleko) z bananem 50g . Bułka jęczmienna z nasionami ( gluten pszenny, mąka jęczmienna 40%, pestki słonecznika i dyni) 60g z masłem 10 g ( mleko). Bawarka z miodem ( mleko)250ml. Jabłko 60g .
|
ZUPA |
Gruzińska z ryżem mięsem i orzechami 250ml. ( włoszczyzna ,seler, gorczyca, masło ,orzechy włoskie, pomidory ) |
Wielowarzywna z ziemniakami 250ml zieleniną i jogurtem ( włoszczyzna, kapusta biała, groszek ,seler ,gorczyca mleko). |
Kalafiorowa z lanym ciastem 250ml ( gluten pszenny, jajka, seler, masło, śmietana) |
Krem z cieciorki i zieleniną z grzankami razowymi 250ml (włoszczyzna seler, mleko, gorczyca, żyto, ) . |
Neapolitańska z brokułami i jajkiem (włoszczyzna, pszenica, seler, mleko, jajko, koperek ) 250ml. |
DESER |
Koktajl bananowo -szpinakowy 150ml ( maślanka, banan, szpinak, listki mięty ). Wafel ryżowy 1szt. Kiwi 50 g. |
Płatki owsiane z jabłkami z nutą cynamonową 150g ( owies ). Herbata zielona z miodem 250ml. Winogron 60g. |
Sałatka owocowa z bakaliami i jogurtem (mleko, jabłko, banan, winogron, orzechy włoskie , migdały mleko, orzechy) 150g.Wafel ryżowy 1 szt. |
Chleb orkiszowy 30g z (gluten pszenny, mąka orkiszowa 40%), z masłem 5 g (mleko) filetem z indyka pieczonym 20g, rzodkiewką 10g i kiełkami 2g. Kakao ( mleko)250ml. Gruszka 60g. |
Pieczywo chrupkie 2szt (mąka żytnia , mąka pszenna ) z pastą morelową 20g .Herbata malinowa z miodem 250ml. Banan 70 g. |
II DANIE |
Ziemniaki 130g z koperkiem, kotlet z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy 60g (kasza jaglana, soczewica czerwona, jajko, czosnek, siemię lniane, kurkuma ), sos pomidorowy z bazylią 50ml. Marchew z jabłkiem , ananasem, jogurt 60g ( mleko). Woda źródlana 200ml. |
Ryż 130g , filet z indyka 60g w sosie śmietanowym50ml. Surówka wielowarzywna 60g. z nasionami dyni i słonecznika. Woda źródlana z miętą i miodem 200ml. |
Kasza bulgur ( gluten pszenny ) z warzywami ( marchewka , groszek zielony)130g kotleciki z łososia w panierce 60g ( jajka, gluten pszenny, płatki owsiane, ryba), sos pomidorowy. Surówka z selera, marchewki ,ananasa i żurawiną 60 g ( seler). Sok owocowy 150ml ( jabłko, maliny) |
Ziemniaki 130g z koperkiem, jajko 60g ( jajko kurze) w sosie chrzanowym . Marchewka gotowana z tartym ogórkiem kiszonym i kukurydzą 60g. Cytrynada z miodem i imbirem 200 ml.
|
Ziemniaki 130g z koperkiem, kotlet mielony 60g w panierce z płatków owsianych ( gluten pszenny, owsiany). Ogórek kiszony z marchewka tartą i cebulką, oliwa 60g, Woda mineralna 200 ml. |
* ZASTRZEGA SIĘ MOŻLIWOŚĆ ZMIAN W JADŁOSPISIE!!! Uwaga ! W nawiasach pogrubioną czcionką wypisano alergeny pokarmowe.
* Do past , surówek i sałatek dodawane są prażone pestki dyni , słonecznika, sezamu , orzechy oraz owoce suszone. Woda dla dzieci jest ogólnie dostępna.