Jadłospis

JADŁOSPIS DEKADOWY  OD 06.05.2024 r. DO 17.05.2024 r.

Zapotrzebowanie energetyczne dziecka w wieku przedszkolnym wynosi: 1400 kcal w 4-5 posiłkach w ciągu dnia

 

DATA

PONIEDZIAŁEK

06.05.2024r.

WTOREK

07.05.2024r.

 

ŚRODA

08.05.2024r.

 

CZWARTEK

09.05.2024r.

PIĄTEK

10.05.2024r.

ŚNIADANIE

Kasza kuskus na mleku.250ml         ( mleko, gluten pszenny) .Chleb żytni razowy  30g (mąka żytnia  ) serkiem topionym -  wyrób własny        ( masło, mleko) 20g,  rzodkiewką 15g i koperkiem 2 g. orzechy włoskie 2g. Herbata miętowa  z miodem 250ml . Kiwi 50g.                           

Płatki gryczane na mleku.250ml ( mleko ) Chleb razowy żytni (mąka żytnia 100%) 30g z masłem  5g( masło) sałatą 2g, szynką pieczoną  20g z papryką7g, rzodkiewka 8g   Herbata zielona z miodem 250ml. Jabłko 50g.

Stół szwedzki : chleb żytni                 ( mąka żytnia 100%) 60g z masłem10g  ( masło), sałatą2g, szynką pieczoną20g, serem żółtym 20g ( masło) pomidorem15g ogórek kiszony  10 g i kiełkami  2g , pestki słonecznika prażone   2g. Bawarka z miodem 250ml                 ( mleko). Jabłko 50g.

 

Lane kluski  na mleku 250ml        ( mleko. pszenica, jajka) .Chleb razowy pszenno-żytni 30g  z masłem 5g  (mleko, gluten pszenny, żytni) z sałatą 2 g , jajkiem   30g , pomidorem  15g, papryką 10g,szczypiorkiem 2 g.   Herbata malinowa 250ml. Jabłko 50g.

Domowe musli  z mlekiem roślinnym 200ml . Rogal maślany 30g  ( gluten pszenny),  z pastą orzechowo-czekoladową  20g         ( masło, orzechy włoskie  ) . Kakao            ( mleko ).

 

ZUPA

Ogórkowa z ryżem , jogurtem i natką pietruszki   (włoszczyzna, mleko, seler, gorczyca) 250ml.

Zupa gulaszowa z mięsem            ( włoszczyzna, mleko, seler, papryka, kukurydza, cukinia) 250ml.

Krem z dyni  na maśle z grzankami  razowymi , jogurt  250ml                 ( włoszczyzna ,seler, mleko).

Kapuśniak  z ziemniakami  i koperkiem  250g                             ( włoszczyzna , kapusta kiszona,  mleko, gorczyca, seler).     

Zupa ziemniaczana z  grzankami  i jajkiem 250ml   ( włoszczyzna, seler, śmietana, jajka, gluten pszenny )

 

DESER

Krążek ryżowy z czekoladą  2 szt.     ( mleko)  . Sok owocowy                   ( jabłkowo-gruszkowy ) 150ml.

Chleb orkiszowy 30g                      ( gluten pszenny ,  mąka orkiszowa 40% ) z pastą białej fasolki 20g, ogórek kiszony  7g ,koperek. 2g Kawa z mlekiem      ( żyto, mleko)250ml. Winogron   60g.

.

Poncz jogurtowy 150g                      ( jogurt ,banany, morele suszone ). Arbuz 70g

Serek czekoladowo-orzechowy  100g  ( mleko, orzechy nerkowca). Wafel kukurydziany 1szt. Herbata malinowa200ml. Banan 60 g.

Mus truskawkowy z  jogurtem150g ( jogurt, truskawki mrożone,  mięta ). Chrupki kukurydziane 1szt. Mandarynka 1 szt. 60g.

II DANIE

Ziemniaki130g z koperkiem, pieczeń schabowa w sosie własnym 60g/50ml.Ogórek kiszony  z tartą marchewką   i cebulką , oliwa 80g. Cytrynada z miodem 200 ml.

Kopytka z mąki orkiszowej    180g , sos pieczarkowo-warzywny 60g

(  gluten  pszenny ,mleko jajka). Marchewka tarta z jabłkiem , ananasem i płatkami migdałowymi  80g. Sok owocowy 150ml ( banan-jabłko)

Komosa ryżowa z warzywami   130g , ryba pieczona  60g                  ( filet z dorsza, jajka, gluten pszenny ).Kapusta kiszona z marchewką, oliwa  80g. Woda źródlana 200ml.

Kasza gryczana 130g , mięso  drobiowe w sosie słodko -kwaśnym ( pomidory, ananas, kukurydza, mleko ) 60g/50ml. Surówka wielowarzywna z nasionami dyni i słonecznika 0g , oliwa ( kapusta pekińska, marchew, jabłko ,oliwa ). Woda źródlana 200ml.

 

 

Spaghetti (gluten  pszenny) z  sosem warzywnym ala bolognese  230g  ( pomidory , marchew, seler, pieczarki ).  Papryka i kalarepka  do chrupania 60g . Sok jabłkowy 150ml.

 

 

 

 

 

DATA

PONIEDZIAŁEK

13.05.2024r.

WTOREK

14.05.2024r.

 

ŚRODA

15.05.2024r.

 

CZWARTEK

16.05.2024r.

PIĄTEK

17.05.2024r.

ŚNIADANIE

Kasza jęczmienna  na mleku250g ( mleko, jęczmień). Chleb żytni razowy 30g z masłem 5g ( mąka żytnia razowa  100% , mleko), sałatą 2g jajkiem 30g, pomidor10 g, szczypior 2g, kukurydza 3 g. Herbata miętowa 250ml. Jabłko 50g.

Stół szwedzki :chleb żytni       

( mąka żytnia 100% ,     zakwas ) 70g  z masłem 10g      ( mleko)  z pastą: jajeczną20g

 ( jajko),pastą  serową 20 g 

  ( mleko, jajka) , sałata  2g, pomidor 10g,ogórek10g, kiełki 2g , miód 10g. Kakao250g         

 ( mleko). Banan 50 g

Parówka z szynki (100% mięso)  60g.Chleb orkiszowy z nasionami 60g ( gluten pszenny, mąka orkiszowa 60%)  z masłem 5 g

  ( mleko) , sałatą 2 g, Ogórek kiszony15g . Keczup 4g. Kawa z mlekiem 250ml ( mąka żytnia, mleko). Kalarepka do chrupania 40g szt.

 

Płatki kukurydziane z jogurtem  ( mleko) 250ml. Chleb wieloziarnisty 40g  z masłem 10g ( mleko, gluten pszenny,  nasiona słonecznika, sezam ) , sałata 2g ,schabem pieczonym  20g  papryką żółtą10g, pomidorem  10g szczypiorkiem 2g.Herbata z cytryną 250ml. Kiwi  50g.

Ser biały ( mleko) z bananem 50g . Bułka jęczmienna z nasionami

 ( gluten pszenny, mąka jęczmienna 40%, pestki słonecznika i dyni) 60g  z masłem 10 g  ( mleko). Bawarka z miodem                

  ( mleko)250ml. Jabłko 60g .

 

ZUPA

Gruzińska z  ryżem mięsem i orzechami 250ml. ( włoszczyzna ,seler, gorczyca,  masło ,orzechy włoskie, pomidory )

Wielowarzywna z ziemniakami 250ml zieleniną i jogurtem          ( włoszczyzna, kapusta biała, groszek ,seler ,gorczyca  mleko).

Kalafiorowa z lanym ciastem 250ml ( gluten pszenny, jajka, seler, masło, śmietana)

 Krem z cieciorki  i zieleniną z grzankami razowymi 250ml  (włoszczyzna seler, mleko, gorczyca, żyto, ) .

Neapolitańska z brokułami  i jajkiem  (włoszczyzna, pszenica, seler, mleko, jajko, koperek )  250ml.

DESER

Koktajl bananowo -szpinakowy 150ml   ( maślanka, banan, szpinak, listki mięty ). Wafel ryżowy 1szt. Kiwi 50 g.

Płatki owsiane z jabłkami z nutą cynamonową 150g          

 ( owies ). Herbata zielona z miodem 250ml. Winogron 60g.

Sałatka owocowa   z bakaliami  i jogurtem  (mleko, jabłko, banan, winogron, orzechy włoskie , migdały  mleko, orzechy) 150g.Wafel ryżowy  1 szt.

Chleb orkiszowy 30g  z (gluten pszenny, mąka orkiszowa  40%), z masłem 5 g (mleko) filetem z indyka pieczonym 20g, rzodkiewką 10g i kiełkami 2g. Kakao      ( mleko)250ml. Gruszka 60g.

Pieczywo chrupkie 2szt  (mąka  żytnia ,  mąka pszenna ) z pastą morelową 20g .Herbata malinowa  z miodem 250ml. Banan 70 g.

II DANIE

Ziemniaki 130g z koperkiem, kotlet z kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy 60g         (kasza jaglana, soczewica czerwona, jajko, czosnek, siemię lniane, kurkuma ), sos pomidorowy z bazylią 50ml. Marchew z  jabłkiem , ananasem, jogurt 60g ( mleko). Woda źródlana 200ml.

Ryż 130g , filet z indyka 60g w sosie śmietanowym50ml. Surówka wielowarzywna 60g. z nasionami dyni i słonecznika. Woda źródlana z miętą  i miodem 200ml.

Kasza bulgur ( gluten pszenny ) z warzywami    ( marchewka , groszek zielony)130g  kotleciki z łososia w  panierce  60g           

 ( jajka, gluten pszenny, płatki owsiane, ryba), sos pomidorowy. Surówka z selera, marchewki  ,ananasa  i żurawiną 60 g ( seler). Sok owocowy 150ml ( jabłko, maliny)

Ziemniaki 130g z koperkiem, jajko 60g  ( jajko kurze) w sosie chrzanowym . Marchewka gotowana z tartym ogórkiem  kiszonym i kukurydzą  60g. Cytrynada z miodem i imbirem  200 ml.

 

Ziemniaki 130g z koperkiem, kotlet mielony 60g w panierce z płatków owsianych ( gluten pszenny, owsiany). Ogórek kiszony  z marchewka tartą i cebulką, oliwa 60g, Woda mineralna 200 ml.

                                                         

                                                                  * ZASTRZEGA SIĘ MOŻLIWOŚĆ ZMIAN  W JADŁOSPISIE!!!                                                                Uwaga !     W  nawiasach pogrubioną czcionką  wypisano alergeny pokarmowe.

  *     Do past , surówek i sałatek dodawane są prażone pestki dyni , słonecznika, sezamu , orzechy oraz owoce suszone. Woda dla dzieci jest ogólnie dostępna.